رفتار حرفه ای از ناز تا نیاز

آخرین بروز رسانی :      تعداد بازدید 1479      نظرات کاربران (9)
معرفی به دوستان اشتراک گذاری

در واقع، اخلاق به مجموعه اعتقادات ذهنی، باورها و ارزش داوري هاي انتزاعی محدود نمی شود؛ بلکه نحوه خاصی از منش افراد در انتخاب ها و اولويت هاي زندگی ما است.

الزام به اخلاق و رفتار حرفه اي یکی از موارد مهم در جوامع بشري به شمار می آید؛ از ديرباز در علوم پزشکی مبحث اخلاق و رفتار حرفه اي از اهمیت ویژه اي برخوردار بوده است؛

در واقع، اخلاق به مجموعه اعتقادات ذهنی، باورها و ارزش داوري هاي انتزاعی محدود نمی شود؛ بلکه نحوه خاصی از منش افراد در انتخاب ها و اولويت هاي زندگی ما است.

در مبحـــث اخلاق و رفتار حرفه اي، همان گونه که از نامش بر می آید، به صورت مجموعه اي از باید و نبایدهایی است که خطاب به حرفه مندان یک رشته و در ارتباط با مسئولیت هاي حرفه اي آن ها می باشد.

امروزه مسئولیت هاي اخلاقی در طیفی از وظايف هاي فردي و شغلي به حساب مي آيند. اصولا افراد حرفه اي در هر شغلی می توانند تصمیم بگیرند که چه رفتاري منطقی تر و البته موثر است.

مقوله اخلاق و رفتار همواره در میان فلاسفه و دانشمندان مطرح بوده و از قدیمی ترین نظام اخلاقی می توان به نظام ارسطویی اشاره کرد که بر اساس چهار مقوله ناشی از چهار قوه شهوي، غضبی، عامله و عاقله منجر به فضيلت ها و رذيلت ها اشاره داشته است.

از طرفي میزان توسعه و رشد اخلاق و رفتار حرفه اي بستگی به میزان کارکرد موفق آن دارد. هر ميزان كه اعتبار و مزایاي حاصل از رعایتش فراگیرتر باشد، میزان تعهد به اصول آن از درجه بالاتري برخوردار خواهد بود. هم چنين هر چقدر محدودیت هاي اعمال شده ناشی از اصول اخلاق حرفه اي منطقی تر و در رشد سازمان موثرتر باشـــد، پایبندي به آن محکم تر خواهد بود.

با رشد زندگی اجتماعی، مسئله اخلاق و رفتار حرفه اي نيز شکل گسترده و  پیچیده تري به خود گرفته است و بالتبع آن تعریف اخلاقی روابط ميان انسان ها در جامعه و نيز تشخیص مصادیق اخلاقی از غیر اخلاقی دشوار تر گردیده است.

رفتار اخلاقی در هر سازمان به طور ویژه خدماتی، منوط به شـــناخت ارزش ها و ضد ارزش هاست. پنج نظام عمده اخلاقی در بیان اخلاق حرفه اي وجود دارد. که شامل: نظام فایده گرا، وظیفه گرا، عدالت گرا، آزادي گرا و خیر گرا.

وجود معیارهاي اخلاق و رفتار حرفه اي به كاركنان سازمان خدماتي مانند مراكز درمان کمک می کند تا ايشان نقش هاي خود را به روشنی درك كرده و ایفا نمایند.

مطالعه تقريبا تمامي مطالعات صورت گرفته در كشورمان از منظر رضايت سنجي كيفيت ارائه خدمات درماني، موارد رفتاري و ارتباطي درمانگر و كاركنان را همواره در صدر نياز مخاطبان نشان مي دهد.

از سوي ديگر، نارضايتي و احيانا شكايت از درمانگر و مراكز درماني به همين رفتار حرفه اي و نقص مهارت هاي موثر ارتباطي میانشان، همواره يكی از علل ثابت و شایع است.

همان طور که می دانید، برای دانشجویان علوم پزشکی همراه داشتن یک درمانگر راهبر (Mentor) که به عنوان یک مربی رفتاری حضورفعالی دارد، احتمالا یکی از ارزشمندترین منابع در مسیر تبدیل شدن به یک درمانگر حرفه ای خواهد بود.

در بسیاری از کشورها برنامه بازگشت به دانشکده پزشکان (DBTS) برگزار می شود که هدف از آن الهام بخشیدن به نسل جدید پزشکان است. در این برنامه، پزشکان و سایر درمانگران با دانش آموزان جوان در مورد رفتار حرفه ای در علوم پزشکی، به طور ویژه برای افرادی که در گروه های قومی و نژادی مختلف بوده و نیازمند تبادلات بیشتر خرده فرهنگ ها هستند صحبت کنند.

نتایج مطالعات نشان می دهد، رویکرد مربیگری با کمک متخصصین خوش نام و حرفه ای می تواند منجر به افزایش موفقیت در آموزش علوم پزشکی دانشجویان و گسترش رفتار حرفه ای در محیط کار شود. به بیان دیگر، این هدایت و راهبری برای دانشجویان علوم پزشکی به نوبه خود موجب ایجاد و گسترش چرخه انتقال مهارت (شامل دانش و تجربه) گردیده که توفیق ماندگاری خواهد داشت.

امید است تا با الگوپذیری از این تجربه های موفق بتوانیم هر چه بیشتر بر ارتقای حقوق شهروندی در حوزه سلامت و بهبود رضایتمندی مراجعین قدم برداریم.

 

دکتر نصیر دهقان

مدیر دپارتمان مدیریت سلامت دانشگاه علم و فرهنگ

پزشک متخصص توسعه مهارت های فردی، مدیکال منتور



آخرین مقالات بازدید شده



اگر سؤال يا نكته يا نظري در اين زمينه داريد، مشتاقانه منتظر خواندنش هستيم.

 
 
Captcha  
تعداد کل نظرات ارسالی 9 نظر
کاربر عادی
سطح :
5
22
8766
شهاب برزگر
0Dislikeپسندیدم
ارسال پاسخ

متشکرم

کاربر عادی
سطح :
5
22
8766
نرگس مختار
2Dislikeپسندیدم
ارسال پاسخ

اقای دهقان، خودشون مطب ندارن؟! خیلی اشنان برای من

کاربر عادی
سطح :
5
22
8766
حدیثه غفور
3Dislikeپسندیدم
ارسال پاسخ

گاهی اوقات که فکر میکنم متوجه میشم، بعضی وقتها ما نقش های خودمون رو نمیشناسیم به همین خاطره که موجب نارضایتی میشیم

کاربر عادی
سطح :
5
22
8766
مهدی امیری
1Dislikeپسندیدم
ارسال پاسخ

چه جالبه این بازگشت به دانشکده پزشکان ، اگه ما هم از اینها الگو برداری کنیم. مطمئنا در بهبود وضعیت پزشکیمون گام بزرگی برداشتیم

کاربر عادی
سطح :
5
22
8766
زینب مستوفی
2Dislikeپسندیدم
ارسال پاسخ

ممنون از دکتر دهقان بخاطر بینش بالا و مقالات بینظبرشون

کاربر عادی
سطح :
5
22
8766
سجاد ممدوح
2Dislikeپسندیدم
ارسال پاسخ

یکی از بهترین مقالاتی که در سایتتون قرار دادید اینه، واقعا ممنونم

کاربر عادی
سطح :
5
22
8766
طلا جاوید
0Dislikeپسندیدم
ارسال پاسخ

بنده هم امیدوارم الگوی خوبی از این ارزش های اخلاقی بگیریم

کاربر عادی
سطح :
5
22
8766
علی درگاهی
1Dislikeپسندیدم
ارسال پاسخ

صد درصد، دیگه گذشت اون زمانی که با خشونت یچیزی رو بالاجبار اموزش بدن، درحال حاضر خوش برخوردی و خوش نامی هرمربی یا پزشکی تاثیری میذاره که بی نهایت بیشتر، بطور مثال برخورد پزشک با بیمار

کاربر عادی
سطح :
5
22
8766
شمیم صبوری
3Dislikeپسندیدم
ارسال پاسخ

متاسفانه اصل نظام وظیفه گرا در کشور ما، بسیار ضعیف عمل میکنه

gold Drama 0 silver Drama 0